Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ahogyan születtél, olyan életed lesz
  2016-01-23 11:39:05, szombat
 
   
  Bár felnőve rég nem emlékszünk rá, saját születésünk igen mély élményként él tudatalattinkban - annyira, hogy akár mindennapi életünket, stresszhelyzeteinket is befolyásolhatja.



Traumák sora ér születés közben?

Nemcsak szülni, de megszületni is nagyon nehéz. Miközben az anya minden erejével küzd azért, hogy gyermeke világra jöjjön, a baba is ugyanezt teszi. Elhagyja a biztonságos anyaméhet, átpréselődik egy borzasztóan szűk csatornán, s végül megérkezik oda, ahol lélegezni, emészteni, hőt szabályozni, védekezni kell a kórokozók ellen. Mindez még meghitt, szeretetteli körülmények között is igen megterhelő, stresszes élmény, pláne akkor, ha nem figyelnek oda a pici test igényeire. A születés ugyanis az emberi élet első nagy változása. Szakemberek pedig állítják, hogy ahogyan ezt az első változást megéltük, az belénk ég, s az életünk összes további változást hozó helyzetét - többek között saját szülésünket is - meghatározza.

Örökre belénk ég az élmény

Felnőve édesanyánktól tudhatjuk meg, hogyan zajlott születésünk, tudatalattinkban azonban hordozzuk az élményt. Németh Anna szülésznő, gyakorló édesanya mesél a miértekről:

"Születésünk életünk első és talán legnagyobb változása, ilyenkor dimenziót váltunk, biológiailag és lelki értelemben is. Ez a tapasztalat nagyon mélyen belénk ég, még ha a tudatunkkal nem is emlékszünk rá. Ilyenkor tanuljuk meg, hogyan kell átalakulni, hogyan kell alkalmazkodni a megváltozott környezethez. Ezt a tudást alkalmazzuk aztán egész életünkben, amikor olyan helyzetbe kerülünk, hogy kénytelenek vagyunk elengedni valamit, és aztán fogadni az újat. Lehetnek ezek apró dolgok, az iskolakezdés, költözés, új munkakör, de nagyobb horderejűek is, mint egy betegség vagy a gyász. Sajátos, ránk jellemző stratégiával küzdünk meg ezekkel a helyzetekkel, ami a megfigyelések alapján nagyon összhangban van születésünk mikéntjével. Másképpen küzd meg a változással egy császáros, egy farral vagy vákuummal született, és egy normál úton világra jött baba. Négy-ötéves gyermekek egyébként még emlékeznek a saját születésükre, s egy megnyugtató közegben szakemberek le is tudják ezt velük rajzoltatni, itt Budapesten is."

A fuldoklás élménye

Minden egyes szülés másfajta élményeket, traumákat okozhat:

"Ha egy babának a nyaka köré van tekeredve a köldökzsinór, vagy oxigénhiány lép fel, és fuldoklást él meg, akkor később stresszes helyzetekben átélhet egy lelki, érzelmi fuldoklást, hiszen ez az ismert érzés kapcsol be, s akár félhet is ezektől a helyzetektől. Ha sokáig van a szülőcsatornában, később előfordulhat, hogy nehezebben ugrik majd bele kiszámíthatatlan, változással járó élethelyzetbe. Az sem mindegy, hogy az újszülöttet kiérkezésekor hogyan fogadják: ha nem találkozik az anyjával, akkor azt tapasztalhatja meg, hogy beleugrott a változásba, de nincs rá garancia, hogy majd ettől jobb lesz, és igazából magány vár az út végén. Az anyjuk nélkül sokáig magukra hagyott babák hosszú ideig sírnak ilyenkor, s végül nem megnyugszanak, hanem egy idő után feladják, és megtanulják, hogy a dolgokat egyedül kell megoldaniuk, nem számíthatnak senkire."

Fontos az azonnali kontaktus

A születés során szerzett rossz élményeken szerencsére javíthatunk:

"Születéskor tulajdonképpen nem azzal van baj, hogy traumát élünk át, hanem azzal, ha ezt nem tudjuk feldolgozni. Ha anyaként a szülés során nem történt minden úgy, ahogy szerettük volna - akár egy heves vérzés vagy bármiféle probléma miatt -, akkor is vannak lehetőségek arra, hogy a kötődés megerősödjön, és a születés utáni órákban, napokban nagyon sok feszültséget, rossz élményt feloldhatunk, kisimogathatunk gyermekünkből. Ha nem adták oda azonnal a babát, akkor az anyuka a gyakori szoptatással, bőr-bőr kontaktussal, hordozókendő használatával gyógyítóan hathat a következő napokban, hetekben."

Mi is az a gyengéd születés?

Ahhoz, hogy ezt a külvilágba tartó nagy utat a lehető legkevesebb zökkenővel tegyük meg, biztonságra és az anyai ölelésre van szükségünk.

"Volt idő, amikor az újszülötteken végrehajtott műtétek alkalmával nem érzéstelenítették a kicsit, mert azt gondolták, hogy úgysem érez semmit. Borzalmasan hangzik, pedig nem is volt annyira régen. Ettől a szemlélettől kellett eljutni odáig, hogy egy francia szülészorvos, Frederick Leboyer felismerje, hogy a megszületés valójában nagyon megviseli a babákat, mindent éreznek és felfognak, és annak, aki jelen van segítőként, arra kell törekednie, hogy a nehéz átmenetet az egyik világból a másikba minél elviselhetőbbé tegye számára. A babának az a jó, ha a váltás minél kevésbé drasztikus: a meleg, sötét anyai testből kikerülve egy szintén viszonylag meleg és sötét vagy félhomályos környezet fogadja, és elhagyva az anyjával való élettani egységet, rögtön az ő ölelésébe érkezik, és onnan senki ki nem szakítja. Találkozhatnak egy másik dimenzióban, mint eddig, és a kötődés kettejük között stabilan meg tud alapozódni. A köldökzsinóron keresztül még megkaphatja azt a muníciót, ami jár neki, nem vágják el, amíg nem szűnt meg a pulzálása. És úgy általában, nem végeznek felesleges (rutin) beavatkozásokat rajta, és ezen a kapcsolaton. Ha ez így történik, akkor lehet, hogy a baba egyáltalán nem is sír, csupán elkezd lélegezni. Akár rögtön szopni kezdhet, ha szeretne... Ezekhez persze a szülés háborítatlansága szinte elengedhetetlen, vagyis ha az anyán végeznek bármilyen beavatkozást (gyógyszerek, fájdalomcsillapítás), az már megbillenti a természetes ritmust, és több beavatkozást tehet szükségessé."

Mire figyeljünk a szülésnél?

A legtöbb leendő édesanyában azonnal felmerül, hogy mit tehet gyermeke minél háborítatlanabb megszületéséért. Szerencsére egyre több lehetőség áll rendelkezésünkre:



"Fontos, hogy előre informálódjunk a szülés lehetőségeiről, hogy ne csak ismeretlen dolgok lavinájaként éljük meg azt. Menjünk el szülésfelkészítőkre és keressük az információkat, már a baba tervezgetésekor. A terhesség már nem feltétlenül a legjobb időszak erre, ahogyan a fájások megindulása sem - a szülés nem a küzdelem időszaka, kifejezetten hátrányosan hat a vajúdás érzékeny hormonális egyensúlyára, ha az anyában a harcra jellemző, adrenalinszerű anyagok kerülnek túlsúlyba. Érdeklődjünk a különböző kórházakban, találjuk meg azokat az orvosokat, szülésznőket, akik - természetesen a szakmai protokollokon belül - kicsit máshogyan gondolkoznak, engedékenyebbek, bátrabbak, újítóak."

Forrás: http://www.life.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tudatalattinkban, rendelkezésünkre, kiszámíthatatlan, háborítatlansága, szülőcsatornában, háborítatlanabb, megszületéséért, beavatkozásokat, befolyásolhatja, elengedhetetlen, kisimogathatunk, tervezgetésekor, engedékenyebbek, találkozhatnak, köldökzsinóron, adrenalinszerű, informálódjunk, lehetőségeiről, tulajdonképpen, tapasztalhatja, elviselhetőbbé, édesanyánktól, alkalmazkodni, újszülötteken, megnyugszanak, gyermekünkből, kiérkezésekor, élethelyzetbe, megfigyelések, használatával, természetesen, információkat, protokollokon, egyensúlyára, érdeklődjünk, helyzetektől, anya minden, biztonságos anyaméhet, borzasztóan szűk, kórokozók ellen, pici test, születés ugyanis, emberi élet, első változást, életünk összes, tapasztalat nagyon, megváltozott környezethez, tudást alkalmazzuk, betegség vagy, megfigyelések alapján, farral vagy, normál úton, Németh Anna, Frederick Leboyer,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Két ember becsülete  Egyszerűen  Facebookon kaptam  A végzet az  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Környezetvédelem  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Maradék idő  Április 22. a Föld napja,  Paul David Tripp Április 23  Gaál Viktor gondolata  Föld napja április 22  Vannak arcok  Muratáj  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Nehezen engedem  Szép estét  A végzet az  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  A Gömb  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Jó éjt  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Különös!  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Jó éjszakát  A könnyek összegyűjtése  Esti kép  Bella István: Zsoltár  A Gömb  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Mindenünk, amink van, amit sze...  Jó éjszakát  Szent György nap  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Sirató  Jó éjszakát  Szép estét  Beney Zsuzsa  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Különös!  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Föld napja április 22  Amit átélünk, 
Bejegyzés Címkék
anya minden, biztonságos anyaméhet, borzasztóan szűk, kórokozók ellen, pici test, születés ugyanis, emberi élet, első változást, életünk összes, tapasztalat nagyon, megváltozott környezethez, tudást alkalmazzuk, betegség vagy, megfigyelések alapján, farral vagy, normál úton, saját születésükre, megnyugtató közegben, fuldoklás élménye, nyaka köré, ismert érzés, újszülöttet kiérkezésekor, anyjuk nélkül, dolgokat egyedül, azonnali kontaktus, születés során, szülés során, heves vérzés, kötődés megerősödjön, születés utáni, gyakori szoptatással, következő napokban, külvilágba tartó, lehető legkevesebb, anyai ölelésre, újszülötteken végrehajtott, szemlélettől kellett, francia szülészorvos, megszületés valójában, nehéz átmenetet, egyik világból, másikba minél, váltás minél, szintén viszonylag, anyjával való, másik dimenzióban, kötődés kettejük, köldökzsinóron keresztül, baba egyáltalán, szülés háborítatlansága, anyán végeznek, természetes ritmust, legtöbb leendő, szülés lehetőségeiről, baba tervezgetésekor, legjobb időszak, fájások megindulása, küzdelem időszaka, vajúdás érzékeny, harcra jellemző, különböző kórházakban, szakmai protokollokon, tudatalattinkban, rendelkezésünkre, kiszámíthatatlan, háborítatlansága, szülőcsatornában, háborítatlanabb, megszületéséért, beavatkozásokat, befolyásolhatja, elengedhetetlen, kisimogathatunk, tervezgetésekor, engedékenyebbek, találkozhatnak, köldökzsinóron, adrenalinszerű, informálódjunk, lehetőségeiről, tulajdonképpen, tapasztalhatja, elviselhetőbbé, édesanyánktól, alkalmazkodni, újszülötteken, megnyugszanak, gyermekünkből, kiérkezésekor, élethelyzetbe, megfigyelések, használatával, természetesen, információkat, protokollokon, egyensúlyára, érdeklődjünk, helyzetektől, előfordulhat, szeretetteli, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2428
  • e Hét: 11073
  • e Hónap: 17445
  • e Év: 68236
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.